Arini teringinnn makan rendang ayam...nasib lemang tak dak jual lagi kalau idak mmmm...banyak kilo lah naik badan ni makan makanan lebih khasiat...hehe
Bahan A:-
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
- 1/2 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit (dipotong halus)
- 2 keping asam gelugor (kalau tak letak pn tak per)
- 1 keping kecil gula kabung atau sedikit gula
- Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-
- 3 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering
- 15 biji cili api
Cara Memasak:-
- Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
- Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati guna api perlahan.
- Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
- Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang.
- Tutup api dan angkat. Boleh lah di makan dengan nasi panas atau lemang dan ketupat..
No comments:
Post a Comment