Kiriman Yanti
Bahan-bahan
2 ikat pucuk paku – potong dan celur
1 kilo kerang – rebus dan ambik isi
2 – 3 biji tomato – dipotong dadu
50 sen taugeh – dicuci & dicelur sekejap
Bawang besar – dihiris
1 ½ biji kelapa – di goreng garing dan di tumbuk halus
3 – 4 biji cili merah – dihiris serong
10 biji cili padi – dihiris serong
1 biji limau nipis – diambil airnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara – cara
Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul sampai rata. Akhir sekali masukkan air limau nipis, garam dan gula secukup rasa.
Tips:-
1. JANGAN tumbuk kelapa sehingga mengeluarkan minyak macam nak buat kerisik.
2. Taugeh tu celup2 je dalam air panas untuk mengekalkan kerangupannya.
No comments:
Post a Comment