Monday, November 29, 2010
Tempoyak Ikan Bilis
Semalam menu kita, tempoyak ikan bilis. Sedapppp...nyum nyum. Dengan cuaca yang sejuk, tak perasan makan bertambah. hehe. Ini style orang pahang le. Sesiapa nak cuba tu boleh sajaaa.. Sesiapa yang tak nak tu bayangkan yeee. apaapaaje lah.. :D
Bahan - bahan
20 - 25 biji cili padi
1 inci kunyit hidup
Segenggam ikan bilis
1 labu bawang besar
1 senduk tempoyak
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
1 cawan air
2 papan petai (optional)
Cara-cara
Tumbuk cili padi dan kunyit hidup. Panaskan minyak, masukkan bahan yang telah ditumbuk, ikan bilis, tempoyak, asam keping, petai dan air. Kalau pekat sangat boleh lah tambah air. Biarkan mendidih. Setelah mendidih masukkan garam dan bawang besar yang telah dihiris. Setelah masak boleh lah dihidang bersama nasi panas dan ikan pekasam.....emmm sedappp
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment