Sunday, October 9, 2011

Oreo Cheese yg Mabelessss














Bahan bahan utk dasar kek:

2 cawan penuh biskut Oreo
2 sudu besar butter
1/4 cawan brown sugar
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis (kalau suka)


Bahan-bahan untuk cheese kek

600 gm cheese (Philadelphia)
1 cawan gula
1/3 cawan sour cream (boleh ganti dengan plain yogurt)
3 biji telur
2 sudu besar tepung gandum
1 1/2 sudu teh esen vanila
1 biji lemon (ambil jus)
1 1/2 cawan biskut oreo yg di hancurkan (belah 4 pun boleh)


Cara buat dasar kek:

Buang krim biskut oreo dan hancurkan menggunakan blender.

Gaulkan dengan butter yang telah di cairkan dan masukkan brown sugar dan serbuk kulit kayu manis. Gaul dan cuba genggam sehingga boleh dikepal, kalau tak boleh tambah butter.

Loyang di lapis kan dengan kertas minyak dan letak adunan di dalam loyang dan tekan-tekan.

Sejukkan di dalam peti ais sebentar.


Cara buat adunan cheesecake:

Lembutkan cheese pada suhu bilik sekurang2nya 1 - 2 jam

Pukul cheese menggunakan mixer pada kelajuan sederhana sehingga 3-4 minit sampai kembang.

Bila cheese dh kembang, masukkan gula dan teruskan memutar selama 3-4 minit lagi agar adunan menjadi sebati.

Masukkan sour cream dan putar selama 3-4 minit agar adunan sebati. Kemudian masukkan terpung gandum, esen vanilla dan jus lemon dan putar selama 1-2 minit sahaja.

Pecahkan sebiji telur dn putarkan selama 1 minit, pecahkan yg kedua dan putar 1 minit dan telur yang akhir sekali putar 2-3 minit.

Masukkan biskut oreo yg d hancurkan ke dalam adunan dan keluarkan bekas dasar kek dan tuangkan adunan tersebut ke dalam bekas tadi.


Cara membakar cheesecake:

Tutup loyang dengan aluminium foil dan bakar menggunakan kaedah water bath. Dengan suhu 150 C (api atas bawah) selama 45 minit. Kemudian tutup api oven dan keluarkan aluminum foil. Masukkan semula kek ke dalam oven selama 2 - 3 jam atau sehingga masak.

Selepas kek dah tak berapa panas, masukkan ke dalam peti ais untuk di sejukkan. Paling kurang 3-4 jam.

Sedia untuk di hidang.






No comments:

Post a Comment