Saturday, October 8, 2011

Triffle ku sedap...heheh






Bahan :
sebiji kek swiss roll (saya guna pandan)
1 tin fruit cocktail
1 paket kristal jeli (jenama nona)
1 tin susu cair (ideal)
2 sudu besar  tepung kastard
3 sudu besar gula

Cara : 
1. Masak bahan untuk kastard dulu... campurkan susu, tepung kastard dan gula... masak hingga bancuhan jadi likat dan menggelegak... bila dah mendidih... tutup api... tepikan.

2. potong-potong kek swiss roll lebih kurang 1.5 cm... susun dalam kaserol... susun rapat-rapat... lepas tu ambil air jus dari fruit cocktail.... tuang / renjis pada kek supaya kek menjadi lembab...

3. tuangkan bancuhan kastard tadi... kemudian baru taburkan buah-buahan cocktail... 

4. Kemudian masak jeli kristal... yg ini sila ikut arahan pada pek jeli tersebut... lepas tu tuang jadi penutup bahagian atas puding... biarkan beku... sejukkan dalam peti ais... 

Sedia untuk d ngappppppp



No comments:

Post a Comment