Saturday, October 8, 2011

Rendang Ayam Chef Mi


Arini teringinnn makan rendang ayam...nasib lemang tak dak jual lagi kalau idak mmmm...banyak kilo lah naik badan ni makan makanan lebih khasiat...hehe




Bahan A:-
  • 1 ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
  • 1/2 cawan kerisik
  • 2 helai daun kunyit (dipotong halus)
  • 2 keping asam gelugor (kalau tak letak pn tak per)
  • 1 keping kecil gula kabung atau sedikit gula
  • Garam secukup rasa

Bahan B (Dikisar):-
  • 3 labu bawang besar 
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 batang serai 
  • 3 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 15 tangkai cili kering
  • 15 biji cili api

Cara Memasak:-
  1. Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
  2. Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati guna api perlahan.
  3. Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
  4. Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang.
  5. Tutup api dan angkat. Boleh lah di makan dengan nasi panas atau lemang dan ketupat..




No comments:

Post a Comment