Sunday, November 7, 2010

Kung Pao Chicken
















KUNG PAO CHICKEN (dari resepidiana)



Bahan A

600 gm isi ayam - potong dadu
tepung jagung
garam

Isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - goreng dan toskan.

Bahan B


100 gm kacang gajus - goreng dan toskan minyak
30 gm lada kering - potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 inci halia - ditumbuk halus
1 biji lada benggala hijau- potong 
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili sos
1/4 cawan air
minyak untuk menumis
garam secukup rasa

Cara-caranya


Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Goreng lada kering hingga garing dan ketepikan. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar. Masukkan lada benggala, isi ayam, sos tiram, cili sos dan sedikit air. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api. Sedia untuk dihidang.







No comments:

Post a Comment