Sunday, November 14, 2010

Sambal Ikan Bilis Petai


Dah ku kata ku pekena sup tulang dengan sambal bilis. Hmmm sekarang ku letak gambarrr nya. Jangan meleleh air liur ya. Ku tahu siapa yang akan meleleh air liurnya..hehe.













Resepi Sambal Ikan Bilis Petai


25 tangkai cili kering 
3 biji bawang merah
4 biji bawang putih 
1 labu bawang besar (dimayang)
RM 2 ikan bilis
1 keping asam keping
2 papan Petai
Garam dan gula secukup rasa
Minyak


Cara - cara


Potong2 cili kering dan basuh dengan air panas (untuk hilangkan hapak). Kisar bersama bawang merah dan bawang putih. Panaskan minyak dan goreng cili kisar tadi. Masukkan ikan bilis, asam keping dan petai. Goreng sampai sambal pecah minyak. Selepas itu masukkan bawang besar, garam dan gula. Setelah masak, bolehlah di angkat dan dihidang. Wahhh terasa lapa balik perut nih.. :))) Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment