Tuesday, November 23, 2010

Kerabu Pucuk Paku

Kiriman Yanti




Bahan-bahan

2 ikat pucuk paku – potong dan celur

1 kilo kerang – rebus dan ambik isi

2 – 3 biji tomato – dipotong dadu

50 sen taugeh – dicuci & dicelur sekejap

Bawang besar – dihiris

1 ½ biji kelapa – di goreng garing dan di tumbuk halus

3 – 4 biji cili merah – dihiris serong

10 biji cili padi – dihiris serong

1 biji limau nipis – diambil airnya

Garam dan gula secukup rasa


Cara – cara

Campurkan kesemua bahan di atas dan gaul sampai rata. Akhir sekali masukkan air limau nipis, garam dan gula secukup rasa.


Tips:-

1. JANGAN tumbuk kelapa sehingga mengeluarkan minyak macam nak buat kerisik.
2. Taugeh tu celup2 je dalam air panas untuk mengekalkan kerangupannya.






No comments:

Post a Comment