Sunday, November 14, 2010

Masak Lemak Cili Hidup Ayam Hutan

Semalam kan kita masak lauk lemak tapi lemak cili hidup ngan ayam hutannn. Bak kato orang negeri semilan nih "Umang ehh sodap". Tak nampak telinga makan ngeh3, pekana plak ngan daun selom. Ni dia gamba ehh... Jangan tak tengokkk. Nak ker? Tangkap dulu ayam hutan....:P :P :P


Terima kasih Acik Khalif..Penyumbang masak lemak ayam hutan ku.. :)))))



Resepi Masak Lemak Ayam Hutan

1 ekor ayam hutan
5 biji cili merah
1 inci kunyit hidup
3 batang serai
3 biji ubi kentang (dibelah empat)
1 biji tomato (dibelah dua)
1 1/2 biji kelapa (asing kan pati)
Garam secukup rasa


Cara - cara

1) Bersihkan ayam hutan (jenuh membuang bulunya huhu). Rebus sampai empuk
2) Tumbuk atau kisar cili merah dan kuyit
3) Masukkan bahan kisar kedalam periuk dengan api kecil bersama ayam.
4) Masuk kan santan dan serai yang telah dititik kedalam periuk.
5) Biarkan mendidih.
6) Setelah itu masukkan pati santan, kentang, tomato dan garam.
7) Setelah masak, angkat dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment